Tips: Hvordan oppnå perfekt fokus. Hver Eneste Gang.

Autofokusen i moderne DSLR* og objektiver er fantastiske. De er ekstremt raske og bemerkelsesverdig nøyaktige. De fleste tror at fokusering er en enkel prosedyre – bare å trykke halvveis på utløserknappen og vente på at fokuspunktene skal lyse opp.

Men for å få skikkelig nøyaktig fokusering i alle fotografiske situasjoner må du kjenne til og forstå fokuseringssystemet mer detaljert.

De fleste DSLR-systemer autofokuserer ved hjelp av et system kjent som Passiv Autofokus, som beregner avstanden til motivet ved dataanalyse av bildet. Dette er et ekstremt sofistikert system, og de fleste pro-fotografer vil gjerne stole på autofokusen på grunn av nøyaktigheten. Men du må huske på at passiv autofokus trenger lys og bildekontrast for å kunne fungere. Hvis du for eksempel forsøkte å fokusere på en tom vegg, vil kameraets autofokus ikke fungere da det ikke har noen tilstøtende piksler for å sammenligne veggen med.

Autofokuspunkter

Som tidligere nevnt aktiveres kameraets autofokus ved å trykke utløserknappen halvveis ned, hvorpå autofokuspunktene lyser opp (enten i søkeren eller på LCD-skjermen, avhengig av kameraet). Antall autofokuspunkter som et kamera har varierer enormt, avhengig av modellen. De eldre DSLRene har kanskje bare tre punkter, mens noen av de nyeste modellene har opptil 120!
Når kameraet er i automatisk AF-modus (autofokus), får du vite hvor kameraet fokuserer – for ett eller flere av AF-punktene lyser opp (vanligvis i rødt eller grønt). Å la kameraet bestemme hvor du skal fokusere er helt fint i noen situasjoner. Hvis du fotograferer et landskap med stor dybdeskarphet (liten blenderåpning) vil hele bildet bli skarpt. Så, i dette tilfellet, er det mindre viktig hvor kameraet fokuserer.

Som en tommelfingerregel er kameraene mine vanligvis satt til senter-AF-punktet. Men i mange situasjoner er det viktig å ha kontroll over hvor kameraet ditt fokuserer. Hvis du fotograferer et klassisk hode og skuldre med en liten dybdeskarphet, er det viktig at øynene er skarpe. For å oppnå dette må du bytte til et manuelt AF-valg. Da kan du altså manuelt velge et enkelt AF-punkt for å sikre at det riktige området på bildet ditt er skarpt. Jeg foretrekker å bruke manuell AF – alltid.

Mange av de nyere kameraene med et større antall AF-punkter lar deg velge ikke bare et enkelt AF-punkt, men også grupper. Autofokus-systemer blir stadig mer sofistikerte, noe som betyr at det er stadig vanskeligere å faktisk få skuddet ute av fokus!
Det er imidlertid ikke avgjørende å ha et stort antall autofokuspunkter. Ja, det er nyttig, men de fleste proffene klarte det bra også den gangen de bare hadde et minimalt antall AF-punkter.

Autofokusmodus

I tillegg til AF-punkter må du også forstå de forskjellige autofokusmodusene på kameraet ditt for å få det beste ut av fokussystemet. DSLR har vanligvis tre moduser:

One Shot / Single Shot / AF-S

Dette er den mest brukte av autofokusmodusene, og er hva de fleste DSLR-er setter som standard. Single shot-modus er utviklet for statiske motiver, for eksempel landskap eller stilleben. Det er en enkel modus å bruke, men du må huske på at det må fokuseres hver gang du beveger kameraet.

AI Servo / Kontinuerlig / AF-C

AI Servo (Canon) eller AF-C (de fleste andre merker) -modusen kan brukes på bevegelige motiver (for eksempel sport eller dyrelivsfotografering). Det fungerer på samme måte som alle fokuseringsmodi, ettersom du må aktivere dem ved å trykke halvveis på utløserknappen. Men i kontinuerlig modus vil kameraet fortsette å fokusere mens du flytter det og sporer motivet. Du må huske at i denne modusen blir det ingen “pip” fra kameraet eller blink i lysene i søkeren når du fokuserer. Og kameraet vil bare fortsette å fokusere mens du hele tiden holder utøserknappen halvveis nede.

AI Focus / Automatisk / AF-A

Dette er utvilsomt den mest nyttige av de tre modiene, men ikke alle kameraer har det. Det er rett og slett en automatisk modus som forblir i single shot-modus til et motiv beveger seg, hvor det automatisk skifter til kontinuerlig modus. Merk at kameraet vanligvis sender et lite “pip” når det er fokusert. Det er spesielt nyttig når du fotograferer små barn eller kjæledyr, som begge har en tendens til å plutselig begynne å flytte på seg!

Konklusjon.

Ved å kombinere kunnskap om autofokuspunkter og moduser kan du være sikker på at alle bildene dine blir skarpe.

 

*) DSLR = Digital Single Lens Reflex - eller som vi sier på norsk: Speilrefleks. I denne artikkelen er DSLR også ment å også gjelde speilløse kameraer.